Tuomas Häll vuokratyöntekijästä työturvallisuuskoordinaattoriksi

Tuomas Häll tuli loppuvuonna 2015 NJC:lle vuokratyöntekijäksi raksahommiin ja on eri vaiheiden kautta edennyt NJC:ssä työturvallisuuskoordinaattoriksi. Mieli vetää kuitenkin edelleen rakennustyömaille, ja siihen turvallisuusasiantuntijalla on oiva, ja asiakkailta kysyttykin mahdollisuus.

Apumies, kirvesmies, työnjohtaja, luottotyyppi

Tuomaksen työura vaikuttaa etenevän ilman pyrkimistä tiettyyn asemaan. Mielenkiinnon kohteet, persoona ja asenne ovat avanneet matkan varrella portteja uusiin mahdollisuuksiin. Toki siviilielämälläkin on vaikutuksensa työelämän muutoksiin.

– Olin alkuun ihan untuvikko apumies työmaalla. Sen kokemuksen kautta osaan asettua työntekijöidemmekin asemaan, linkittää Tuomas oman uran ja nykytyönsä.

Opiskelu ja rakennusmestarin ammattipätevyyskin oli Tuomaksen tähtäimessä.

– Aloitin rakennusmestarin opinnot ja tein opintojen lomassa työnjohtajan hommia. Perheen tilanne kuitenkin muuttui. Lapsien tulon myötä keskeytin opinnot ja menin töihin, kertoo Tuomas arjen tärkeysjärjestyksestä. Pesti Kirvesmiehenä kartutti jälleen Tuomaksen kokemuspankkia.

Kokemuksen lisääntyessä rakennusala varmistui omaksi alaksi, ja se huomattiin myös NJC:n asiakasyrityksessä.

NJC:n vuokratyöntekijänä Tuomas on ehtinyt olla muun muassa PPSHP Tulevaisuuden sairaala 2030:n mittavalla työmaalla vuorovastaavana ja työmaalogistiikan nokkamiehenä.

– Minua kiinnostaa erityisesti työturvallisuusasiat ja logistiikka, Tuomas kertoo.

Tuleva työturvallisuuskoordinaattori onkin ollut mieliaiheensa mukaisesti, ja muiden NJC:n toimihenkilöiden saamansa luottamuksen osoituksena, työsuojeluvaltuutettuna vuoden 2022 alusta alkaen.

Turvallisen työympäristön toteutuminen vaatii kokemusta

Tuomaksen kokemukset rakennusalan eri tehtävistä ja kiinnostuksista johtivat uran seuraavalle portaalle.

– NJC haki keväällä-21 toimistolleen henkilöä, jolla olisi työmaa- ja työturvallisuuskokemusta. Niinpä he kysyivät minua toimistolle hommiin, Tuomas kertoo.

Työnkuvaa ei määritelty tarkasti. Idea oli, että Tuomas pääsisi hyödyntämään laajaa kokemuspohjaansa ja jakamaan arvokasta oppia muille. Työnkuva kehittyisi ajan myötä.

Työturvallisuus on tärkeä aihe rakennusalalla. Jos se hoidetaan huonosti, joku kärsii siitä fyysisesti ja asiakkaamme maine saa kolauksen. Onnettomuudet uutisoidaan pääurakoitsijan tai rakennuttajan nimellä, huomauttaa Tuomas.

NJC ja Tuomas hoitavat osuutensa työturvallisuuden toteutumisessa. Tuomas perehdyttää uudet työntekijät rakennustyömaalla turvalliseen toimimiseen. Hän voi konkreettisesti tutustuttaa uuden vuokratyöntekijän rakennuskohteeseen ja osoittaa vaaran paikat.

– Kokematon työnjohtaja ja rakennusalalla uusi vuokratyöntekijä on työturvallisuuden näkökulmasta vaarallisin yhdistelmä, toteaa Tuomas.

Kaikkiaan työturvallisuuskoordinaattorin työviikosta pääosa menee toimistohommissa raporttien parissa, suunnittelutyössä, työturvallisuusasioissa, asiakastapaamisissa ja tarvittaessa työnhakijoita haastatellessa. Työmailla käynteihin kuluu viikosta noin neljäsosa. Rakennustöitäkään ei Tuomas ole vielä kokonaan liputtanut kohdaltaan ulos.

 – Saatan vetäistä erityistapauksessa rakennuskamppeet päälleni, ja tehdä jonkin tietyn tehtävän työmaalla, kertoo Tuomas.

Työturvallisuutta yhteistyönä

Teollisuuden työympäristö on staattisempi ja siten myös työturvallisuuskulttuuri on jalostunut pidemmälle. Rakennusalalla työturvallisuuden painotukset vaihtelevat kohteen mukaan.

Työmaalla vastuu työturvallisuudesta on pääurakoitsijalla. Työnjohtaja vastaa henkilöturvallisuudesta.

Henkilöstö- ja työmaapalveluita tarjoavalle yritykselle ei ole tavanomaista, että talossa on oma työturvallisuudesta vastaava henkilö. NJC:n osuus on auttaa asiakastaan turvallisuuden toteutumisessa.

– Ideamme ei ole puuttua asioihin vaan tuottaa lisäarvoa asiakkaillemme. Jos työntekijältä vaaditaan esimerkiksi henkilönostimen käyttöä, voin kouluttaa hänet sen turvalliseen käyttöön, kertoo Tuomas esimerkkinä.

Tuomaksen työn pohjana on lista eri pätevyyksistä ja kursseista: työturvallisuuskortti, tulityökortti, EA1-kurssin suoritus, Tieturva1-kurssi, henkilönostinkortti, nostotyön valvojan sekä taakankiinnittäjän ja merkinantajan pätevyydet.

Kokemus, pätevyydet ja alan kattojärjestöjen turvallisuusjulkaisuiden seuraaminen auttavat myös NJC:n ja Tuomaksen tarjoamissa TR- ja MVR-mittauksissa. AVI:n tai tilaajan asettamien vaatimusten mukaisia mittauksia Tuomas on suorittanut kolmen vuoden ajan.

– Tyylini tehdä tarkastuksia lienee hieman erilainen mihin yleisesti on totuttu. Tuotettava raportti kertoo missä työmaalla mennään, mutta esitän asiat avoimesti keskustellen ja vinkkejä antaen, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, Tuomas kertoo tarkastustavastaan.

Onnistunut työ ja vapaa-aika

Kiinnostus rakentamista kohtaan on Tuomaksella säilynyt. Toimiminen ihmisten kanssa on niin ikään luontaista ja helppoa.

Parasta työssäni on työmaalla käynnit ja työntekijöidemme kohtaamiset. On hienoa huomata, että työntekijämme ovat toteuttaneet turvallisuushuomioitamme käytännössä. Toisaalta ahaa-elämyksen näkee jo ohjeistusvaiheessa työntekijän ilmeestä, Tuomas kertoo.

Asiakkaiden yhteydenotot Tuomas kokee myös työssään onnistumiseksi.

– Koen luottamuksen osoituksena, kun minua kysytään käymään työmaalla.

Kaikki tarvitsevat irtioton työasioista. Onnistuuko Tuomakselta vapaa-ajan vietto ilman töiden mietiskelyä?

– Pääsääntöisesti kyllä. Ruuhkavuodet ovat menossa. Lasten kanssa touhuillessa pääsee työasioista helposti irti. Laatuajan piiriin lasken myös kavereiden kanssa järjestettävät lautapeli-illat. Mutta täytyy myöntää, että seurailen siviilissäkin rakennuskohteiden etenemistä.

Ollaan yhteydessä

Työturvallisuuskoordinaattori Tuomas lähettää vielä lopputerveiset.

–  Asiakkaille kiitos, kun olette ottaneet näin hyvin vastaan. Ollaan yhteydessä, ratkaisut eri tilanteisiin kyllä löydetään.

– Työntekijöillemme terveisiä, että minuun voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä. Nykäiskää hihasta, kun näette minut työmaalla. On aina mukava kuulla, miten hommat sujuvat töissä.

Seuraavaksi: Mikko Karjalainen: NJC oli oikea valinta

Lue uutinen