Riku Verronen, tuotantotyöntekijä

Riku  on 21-vuotias, rennolla asenteella varustettu nuorimies. Syntyjään Rautiosta oleva Riku harrastaa pyöräilyä ja lenkkeilyä, sekä musiikkia pianon, kitaran ja kuuntelun muodossa. Hän alkoi itse opettelemaan 6-vuotiaana pianon alkeita ja sen johdosta osaa soittaa muutakin kuin Ukko-Nooaa. ”Netistä löytyy nykyään niin hyvin oppaita, ettei ole tarvinnut kursseille lähteä.”, Riku kertoo.

Ammatiltaan Riku on sähköasentaja, mutta työmarkkinat veivät toiseen suuntaan. Nykyisessä työssä kuitenkin automaatio on pääroolissa, joten aivan eri alaa työ ei ole. Alun perin Riku haki Kalajoelle Solar Kaihdin Ky:lle töihin NJC:n kautta joulukuussa 2016. Hän löysi avoimen paikan MOL:in sivuilta ja laittoi hakemusta vetämään. ”Tiesin että NJC oli henkilöstövuokraukseen erikoistunut firma, mutta muuta kokemusta yrityksestä minulla ei ollut.”

Haastattelun jälkeen Rikulle tuli tekstiviesti jossa ehdotettiinkin vaihtoehtoisesti heti alkavaa vannesahan käyttäjän työtä Cent-listat Oy:llä. Hän ei jäänyt miettimään, vaan suostui ja aloittikin työt Centillä jo seuraavana aamuna. Neljän kuukauden päästä työt kuitenkin loppuivat. ”Centille tuli uusi työkone, joka teki vannesahan käyttäjät tarpeettomiksi, joten työtä ei enää ollut.

Kauaa Riku ei kuitenkaan ehtinyt olla työttömänä, sillä lähes saman tien NJC:ltä tuli kyselyä, että menisikö Riku ET- listoille haastatteluun. ”Haastattelussa sitten sanottiin, että ei muuta kun seuraavana päivänä töihin.” Riku hymyilee. Työttömyyttä kesti yhden päivän.

Riku on pitänyt tekemästään työstä ET-listoilla. Hän työskentelee vaihtelevasti sormijatkoslinjaston syöttö- ja vastaanottopäässä joissa työnkuva on hiukan erilainen, mutta kertoo roolikseen pääasiassa linjan kulkemisen varmistamisen.

Jälkeenpäin Riku on miettinyt kuinka nopeasti kaikki tapahtuikaan. ”Jos en olisi ollut NJC:n kirjoilla, olisi ET-listojen paikka mennyt sivu suun, sillä en olisi osannut edes hakea sitä.”, hän kertoo.

Rikulla ei ollut ennen Cent-listoja varsinaista työkokemusta muualta kuin opiskelujen harjoittelujaksoilta, joten hän koki NJC:n osoittaman suunnan hyvänä asiana, vaikkei se oman alan töitä ollutkaan. ”Jos ei itse oikein tiedä mitä työtä tykkäisi tehdä, tai on vaikeuksia sitä löytää, niin NJC:ltä saa siihen hyvin apua”, hän sanoo. ”Yhteyttä pidettiin hyvin ja asiat hoituivat nopeasti. Kaikesta tiedotettiin, joten epäselvyyksiä ei ollut.”

Riku aloitti ET-listoilla NJC:n kautta toukokuussa 2017 määräaikaisella sopimuksella, jonka jälkeen siirtyi ET-listojen omille kirjoille vakituiseen työsuhteeseen.

Seuraavaksi: Ville Valppu, rakennusapumies

Lue uutinen