Mika Martikkala: perheyrityksen notkeudella pärjää

Mika Martikkala NJC


Mika Martikkala tuli syyskuussa 2021 NJC:lle kehitys- ja myyntijohtajaksi. Mikan aiempi työura sisältää toimenkuvia, joissa ei ole kaihdettu tarttua käytännön toimeenkaan. Mikan tapa toimia ja käytännön kokemukset osuvat nyt toimitusjohtajan roolissa hyvin perheyrityksen helppoon lähestyttävyyteen. Ihmettelyn sijaan asioihin tartutaan, ratkaisut löytyvät ja lupaukset pidetään.

Mikan historiaan kuuluu yrittäminen, toimiminen teollisuusyrityksessä keikkatöissä, työsuhteissa ja omien yritysten kautta palvelun tuottajana. Toimenkuvia on ollut läpi metalliteollisuuden koneistajana, pinnoittajana, asentajana… Tietotaitoa on siis ammennettavissa yllin kyllin NJC:n asiakkaille, työntekijöille ja työnantajalleen.

– Alun alkaen, viitaten työhistoriaanikin, oli ajatus, että työni painottuisi teollisuuteen. Mutta luonteeseeni kuuluu, että työssäni on hyvä olla vaihtelua.

Mikan nykyinen työ perustuukin laajaan skaalaan eri tehtäviä.

– Yrityksen johtaminen on ykkösfokus.  Mutta työni sisältää myös käytännön tehtäviä, kuten myyntiä, toimihenkilöiden rekrytointia, NJC-markkinointia… Teen mikä on tarpeen ja reagoin työpäivässäni sen mukaan. Pidän vaihtelevasta työstä, ja siinä yhdistyvät taustani ja NJC:n notkea perheyrityksen reagointi.

Perheyritys yllättää

NJC on alansa kokoluokituksen TOP20-listalla. Poikkeuksena toimialan suurimpiin toimijoihin NJC on perheyritys, mikä on usein asiakasyrityksille yllätys.

– Perheyrityksen hengen mukana toimintaamme kuuluu matala hierarkia ja toisten auttaminen. Toimihenkilöissämme on useita ihmisiä, joilla on käytännön kokemusta teollisuudessa tai rakennustyömaalla työskentelystä. Tiedämme mistä puhumme ja mitä teemme.

– Meille asiakasyrityksen koolla ei ole väliä. Reagoimme tarpeen mukaan ja aina yhtä ammattimaisesti.
Hyvä esimerkki asiakaspalvelusta on NJC:n oma toiminta työturvallisuuden eteen, vaikka työmailla on omatkin toimenpiteet asian eteen.

– Perehdytämme palkkaamamme ihmiset ja varustamme heidät laadukkailla työ- ja turvallisuusvälineillä. Ja poikkeuksena alan toimintaan meillä on oma työturvallisuuskoordinaattori, Tuomas. Hänenkin kohdallaan yhdistyvät kokemus rakennustyömailta ja opiskeltu osaaminen, jotka hän jakaa työntekijöillemme ja asiakkaillemme.

Näin on hyvä

Myyjä myy, ja tulos mitataan euroissa. Rekrytoija palkkaa ihmisiä ja tulos näkyy työllistettyjen määrässä. Kun työnkuva käsittääkin kapean kaistan sijaan monipuolisia toimintoja, niin miten työnsä tuloksista voi nauttia.
– Onnistumiset koostuvat minulla pienten palasten tuloksena tulleesta yrityksen menestyksestä. Oikeastaan linkittäisin tähän mielekkään työn. Toimitusjohtajana määritän isot suuntaviivat, mutta työntekijöillä on vapaus aikatauluttaa omat tekemiset mielestään sopiviksi.

Kysymykseen, miten vapaa-ajalla irrottaudutaan työstä, Mikalla on selkeä vastaus.
– Minun kolme poikaani pitävät huolen, että vapaa-ajalla asiat menevät oikeassa tärkeysjärjestyksessä. Heidän harrastuksensa vievät minut futsal- ja lätkäkentän äärelle. Mutta täytyy rehellisesti sanoa, että kyllä toisinaan joutuu töitä tekemään varsinaisen työajan ulkopuolellakin.

Viesti yrityksille

Mikalla on selkeä sanoma yrityksille.
– Palvelemme kaiken kokoisia yrityksiä, ja näin epävakaana aikana henkilöstövuokraus on turvallinen ja yrityksen riskejä jakava vaihtoehto. Olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä aidosti ammattilaiseen perheyritykseen.

Seuraavaksi: Riku: Rakennuksilta toimihenkilöksi

Lue uutinen